Veelgestelde vragen

Jouw vragen door ons beantwoord

Hier vind je antwoorden op meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons een email met jouw vraag via ons contactadres.

Veel van de vragen hieronder gaan over MudRaise 2021. Deze worden z.s.m. geupdate.

MudRaise Algemeen

De MudRaise is een initiatief van IJM en dient als middel in de strijd tegen slavernij. Met MudRaise brengen we mensen samen om in actie te komen tegen slavernij. MudRaise is symbolisch: jij gaat door de modder en om bij de finish te komen moet je verschillende obstakels overwinnen. Dit kost je moeite en maakt je vies. Onze collega’s in het veld komen ook veel obstakels tegen in hun bevrijdingswerk; maar ze gaan door tot ze dat ene meisje uit het bordeel hebben gehaald, en dat jongetje van het vissersbootje hebben gered. Alleen samen kun je de obstakels overwinnen, en alleen samen maken we een einde aan slavernij.
Lees hier meer over IJM's werkwijze.
Met jouw deelname aan de MudRaise zet jij je in om een einde te maken aan slavernij. Je gaat letterlijk door de modder voor slachtoffers van slavernij en werft fondsen om reddingsoperaties mogelijk te maken. Met jouw deelname aan de MudRaise doe je dus mee aan de strijd tegen slavernij.
Je kunt je tot en met maandag 31 mei 2021 inschrijven voor de MudRaise 2021, tenzij we het maximum aantal deelnemers eerder bereiken. Dus, wees er snel bij en meld je hier aan!
Uiteraard! Als vrijwilliger helpen bij de MudRaise is bijna net zo leuk als zelf meedoen. Fantastisch dat jij wilt komen helpen! Meld je gauw aan via MudRaise Volunteers. Hier vind je ook meer informatie.
Als je een vraag hebt over de MudRaise en je hierop het antwoord niet kunt vinden in de FAQ, dan kun je deze stellen via mudraise@ijmnl.org. We doen ons best om je binnen 3 werkdagen te helpen.

Covid-19 & MudRaise op 3 juli

Ook al zien we jullie het liefst zo snel mogelijk, we geloven dat we met deze datum meer zekerheid bieden op een mooi en veilig evenement. Voor alle evenementen die na 1 juli worden gepland, biedt de overheid namelijk een garantiefonds aan. Daarom heeft Mud Masters besloten het event te verplaatsen naar 3 juli en de MudRaise gaat dan automatisch mee. Uiteraard blijft veiligheid de prioriteit; het event zal plaatsvinden conform de dan geldende coronaregels. Mud Masters heeft hier ervaring mee, dus dat geeft ons veel zekerheid!
Excuses! We begrijpen dat een wijziging van het plan niet altijd fijn is. We gaan graag met je in overleg om tot een oplossing te komen. Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan andere obstaclerun van Mud Masters. Op 8 mei is er een Mud Masters Fieldlab test evenement en later in het jaar zijn er andere events. (Deze events hebben niet de IJM MudRaise experience, maar je kunt natuurlijk wel blijven fondsenwerven voor het werk van IJM.)

Heb je hier vragen over, wil je in overleg of wil je je aanmelden voor ander Mud Masters event dan de MudRaise op 3 juli, dan kun je een mail sturen naar mudraise@ijmnl.org.
We werken dit jaar samen met Mud Masters en hebben een uitgebreid gezondheidsplan om een veilig evenement te creëren dat past binnen de covid-19 richtlijnen van het RIVM en de overheid. Diverse scenario’s zijn voorbereid waardoor we snel kunnen schakelen als de richtlijnen veranderen. We gaan er dus ook vanuit dat de MudRaise op 3 juli fysiek door kan gaan! In alle situaties houden we rekening met alle voorgeschreven richtlijnen voor dit type evenement door het RIVM, de GGD en de overheid. Jouw veiligheid is onze prioriteit.
Zie het antwoord hierboven. Dan verplaatsen we de MudRaise naar een volgende editie van Mud Masters (bijvoorbeeld een paar weken/maanden later) en je fondsen blijven op je teller staan.
Aan het begin van de MudRaise starten de deelnemers om de elke zoveel seconden vanuit het startvak waar zij de anderhalve meter afstand respecteren. In het start- en finishgebied is alles extra ruim opgezet zodat de anderhalve meter afstand gewaarborgd kan worden.
Het parcours is zo opgezet dat er geen teamwork met contact nodig is en deelnemers afstand kunnen houden. Denk hierbij aan touwen en balken die je over hoge muren heen helpen, waar de normaal gesproken een ‘voetje’ zou krijgen van een andere deelnemer. Daarnaast is het een openlucht evenement. De inrichting van het parcours is in lijn met het sportprotocol van de overheid.
Er is een uitgebreid gezondheidsplan en crowd control-plan. Al maandenlang is onze partner Mud Masters bezig met zorgvuldige voorbereidingen en wij blijven hierover in nauw contact met hen. De MudRaise zal plaatsvinden op een enorm openluchtterrein waarop deelnemers in tijd en ruimte worden verdeeld. Deelnemers worden uitdrukkelijk opgeroepen om thuis te blijven bij gezondheidsklachten. Voor de ingang wordt bovendien een gezondheidscheck gedaan.
Er is een solide veiligheidsplan in nauwe samenwerking met de gemeente en experts van de diensten (o.a. GGD). Mud Masters heeft in september 2020 diverse maatregelen genomen om het event binnen de coronarichtlijnen te organiseren en dat is gelukt, waarop zij zelfs complimenten kregen van de GGD en de deelnemers aangaven zich veilig te voelen. Wij hebben volledige vertrouwen in hun aanpak en blijven nauw in contact met hen en met jullie om te informeren over eventuele wijzigingen.

Deelname & fondsenwerving

We vragen je om jouw deelnemerskosten (€ 65 voor volwassenen of € 30 voor de kidsrun) te betalen als eerste donatie op je teller, na aanmelding. Het is natuurlijk gaaf als de donaties van je vrienden en familie voor jouw MudRaise volledig naar IJM's bevrijdingswerk kunnen gaan. Daarom vragen we je zelf om jouw kosten te betalen. Zie het niet als een drempel voor inschrijving. Het is niet verplicht. Als dit bedrag een probleem is, kun je er natuurlijk ook voor werven.

Voor jou waarschijnlijk overbodige informatie: Maar het is zeker niet te bedoeling dat je teller nog op € 0 staat op de dag van de MudRaise. Je deelname kost natuurlijk wel geld.

Denk bij de deelnemerskosten aan de huur van het parcours, inzet van EHBO medewerkers voor jouw veiligheid, je wedstrijdshirt, medaille en verzorging tijdens de run.
Als je deelneemt vragen we je bij individuele deelname om je best te doen om € 1.500 te werven. Doe je als team mee dan heb je een gezamenlijk doel van €5500 wat gelijk staat aan de gemiddelde kosten van één reddingsoperatie. Heb je op 3 juli het bedrag niet bij elkaar? Je kunt na je MudRaise nog een aantal weken fondsen werven.
Vind hier onze fondsenwervingstips!
Via jouw sponsorpagina op deze website en via de machtigingskaart hebben jouw donateurs de optie om je eenmalig of maandelijks te sponsoren. Kiezen ze voor maandelijkse sponsoring, dan worden ze onderdeel van IJM's reddingsteam en noemen we ze Freedom Partner. Door maandelijkse donateurs te werven help je IJM niet alleen, maar het is ook voor jouw fondsenwerving een goede investering. Als je een maandelijkse donateur werft, dan telt de maandelijkse gift namelijk 12 keer mee op je teller op jouw pagina. Een maandelijkse donateur die € 10 per maand geeft, telt bijvoorbeeld mee voor € 120. Met een laag bedrag per maand, kun je zo dus toch grote stappen zetten richting je doelbedrag. (ps. om administratieve redenen kan het enkele werkdagen duren voordat een periodieke/maandelijkse donatie is bijgewerkt op je teller)
Een team bestaat uit minimaal 2 personen en maximaal 10 personen. Samen heb je een teamdoelstelling van €5500; wat gelijk staat aan de gemiddelde kosten voor een reddingsoperatie. Ben je met meer dan 10 personen? Maak dan twee of meer teams aan.

Teams worden altijd gemaakt binnen 1 project (verhaal). Het is dus belangrijk dat je als team hetzelfde verhaal kiest, waarvoor je de MudRaise doet!
Nee, jullie kunnen verschillende afstanden lopen en toch bij elkaar in het team zitten. In de startgroepindeling zullen we zoveel mogelijk ons best doen om teams samen te laten starten.

Teams worden wel altijd gemaakt binnen 1 project (verhaal). Het is dus belangrijk dat je als team hetzelfde verhaal kiest, waarvoor je de MudRaise doet!
Je donateurs kunnen via jouw pagina doneren, of via papieren machtigingskaarten die je hier kunt bestellen. Online donaties worden direct op je teller verwerkt, tenzij voor SEPA overschrijving wordt gekozen; dit duurt gemiddeld 3 werkdagen. Papieren machtigingskaarten kunnen opgestuurd worden naar het antwoordnummer dat op de kaart vermeld staat en worden binnen twee weken verwerkt.
Als je je deelname moet annuleren, vragen we je dat z.s.m. te mailen naar mudraise@ijmnl.org. Je profiel wordt op non-actief gezet; maar je opgehaalde donaties blijven geldig. Maak je dus geen zorgen; jouw opgehaalde donaties worden alsnog ingezet in de strijd tegen slavernij.

Over het evenement

De MudRaise 2021 vindt plaats in de middag van zaterdag 3 juli.

• 14:00 uur: Aankomst @ Haarlemmermeer
• 14:00 – 15:00 uur: T-shirt ophalen @ MudRaise Area (naast obstakel 7)
• 15:15 uur: Start warming-up @ Startvak
• 15:30 uur: Start MudRaise!
• Na je MudRaise: Finishfoto + overwinning vieren met een feestje en gezelligheid @ MudRaise Area

Ren je de 6 km? Dan ben je ongeveer 1 uur onderweg. Bij de 12 km dus 2 uurtjes!
Natuurlijk! Wij zorgen dat jij tijdens de race goed gevoed wordt, zodat je een goede prestatie kunt leveren. Er zijn diverse drink- en eetposten op het terrein; hoeveel precies is afhankelijk van de afstand die je gaat lopen.
Ja! Deze zijn aanwezig op het terrein en hier kun je gebruik van maken.
Op het terrein zijn diverse catering faciliteiten beschikbaar. Betaal bij voorkeur contactloos. Ben je deelnemer? We zorgen sowieso voor eten en drinken onderweg.
Ook al is deelname aan de MudRaise op eigen riscio, uiteraard treffen wij maatregelen om een zo veilig mogelijke situatie te creëren en zoveel mogelijk risico’s te vermijden. Wij willen dat jij je veilig voelt tijdens je deelname aan de MudRaise. Op het parcours zullen gecertificeerde EHBO’ers aanwezig zijn om je eerste hulp te bieden indien nodig; en onze partner Mud Masters maakt vooraf aan het evenement een veiligheidsplan en risicoanalyse zodat we snel kunnen handelen in noodsituaties. Lees meer over deelname op eigen risico in onze algemene voorwaarden.
Helaas kun je geen supporters/bezoekers meenemen. Gelukkig staat er een heel team met vrijwilligers klaar die hun stembanden alvast aan het opwarmen zijn om jou aan te moedigen!
Stelling 1
2141 SB Vijfhuizen
Volg de borden naar de parkeerplaatsen.
Een plattegrond van het parcours, welke kleding je aan moet, parkeren en alles wat je verder wilt weten staat in dit handige blog!

Training

Je kunt kiezen voor de afstanden 6 of 12 km. Mocht je een obstakel niet willen of kunnen aangaan dan is er altijd de mogelijkheid om ze over te slaan. Zo is de MudRaise toegankelijk voor iedereen. We houden de richtlijn aan: kun je de helft van de afstand hardlopen, dan gaat het je lukken. Verder is het verstandig om wat algemene krachtoefeningen te doen ter voorbereiding, zoals tijdens een bootcamp of in de sportschool. Vind hier onze sporttips!
Dat kan! In jouw persoonlijk profiel op deze website kun je je gekozen afstand gemakkelijk wijzigen.
Voor een deelname aan de MudRaise is het belangrijk dat je jezelf op de juiste manier kleedt. Je loopt namelijk over verschillende soorten ondergronden, trotseert diverse klimobstakels, kruipt door modder en zwemt stukken door het water. Volg daarom onderstaande kledingvoorschriften op:
- goede sportschoenen, bij voorkeur trailrunning- of hardloopschoenen
- sportlegging, bij voorkeur een versie waarbij je onderbenen ook bedekt zijn
- je krijgt van ons een sportshirt bij aanvang

KidsRun

We hebben een heel mooi Kids parcours dat tegelijk begint met de volwassenen. Zo kunnen we allemaal tegelijk van start, de Kids krijgen een alternatief bij een aantal hindernissen. Het totale Kids parcours is 5 km, je hebt altijd de mogelijkheid om dit in te korten. Maak je geen zorgen, de Kidsrun is toegankelijk voor alle kinderen van 6 t/m 13 jaar.
Nee, helaas niet. Deelname aan de Kidsrun is vanaf 6 jaar; dit betekent dat je kind op de dag van de MudRaise tenminste 6 jaar moet zijn.
Helaas is dit niet mogelijk. De minimum leeftijd voor deelname aan het volwassenparcours van de MudRaise is 14 jaar. Natuurlijk mag hij/zij wel meedoen aan de Kidsrun.
Alle Kidsrunners (dus kinderen van 13 jaar of jonger) hebben een begeleider (18+) nodig. Een begeleider heeft een eigen ticket (voor de volwassenrun van 6 km voor Geoffrey, Jakelin of Kashi), en is dus ook deelnemer. Een begeleider mag maximaal 4 kinderen van 6 t/m 13 jaar begeleiden. Als je niet deelneemt is het, vanwege het parcours, helaas niet mogelijk om te begeleiden.

Financieel

Ja; de MudRaise is een fondswerfevenement van Stichting International Justice Mission Nederland. De organisatie van de MudRaise wordt gedaan door deze stichting. We hebben sinds onze oprichting een ANBI status. Ook hebben we het CBF-keurmerk. Omdat we de ANBI status hebben, is uw gift aftrekbaar van de belasting.
Incasso kan gaan via Stichting Mollie Payments inzake Stichting International Justice Mission. Heeft u een machtiging op papier ingevuld, dan wordt geïncasseerd door Stichting International Justice Mission.

Samenwerking met Mud Masters

We hebben ervoor gekozen om met Mud Masters samen te werken vanwege hun expertise en professionaliteit. En natuurlijk vanwege hun mooie run en hindernissen! Mud Masters is een mooie organisatie met jarenlange ervaring met obstakelruns waarbij teamwork centraal staat. We zijn blij met deze samenwerking! Op deze manier kunnen we jullie een mooi en veilig parcours aanbieden.
Natuurlijk! Want samen maken we een einde aan slavernij! We gaan met z’n allen van start en hebben onze eigen MudRaise-area op het terrein.
Het parcours is nog een verrassing! De hindernissen testen o.a. je hardloopconditie, je allround fitheid en je arm- en beenkracht. Op de parcourspagina van Mud Masters krijg je een indruk van veel van onze hindernissen. (Let op! : vanwege corona zullen er geen of aangepaste teamwork hindernissen zijn.)

Covid-19 & toegang tot het Mud Masters terrein

Er zijn 3 mogelijkheden om toegang te krijgen tot het Mud Masters terrein.
1. Negatieve testuitslag. Neem een (gratis) coronasneltest af voordat je naar Haarlemmermeer afreist. Lees via deze link van Mud Masters meer over waar je bij jou in de buurt een afspraak kunt maken voor je sneltest (niet via de GGD!). Plan de test max. 40 uur van tevoren.
2. Bewijs van volledige vaccinatie.
3. Herstelbewijs, wanneer je in de afgelopen 6 maanden besmet bent geweest met het coronavirus.

Deze drie opties lopen allemaal via de CoronaCheck app. Daarin kun je uiterlijk vanaf 1 juli een testuitslag, bewijs van vaccinatie of herstelbewijs uploaden. Kijk op deze pagina van de Rijksoverheid voor meer informatie en een stappenplan om jouw toegang te regelen.

Alleen met één van deze drie opties, in combinatie met een geldig ticket en identiteitsbewijs, krijg je toegang tot het terrein van Mud Masters.

Ticket: Je gepersonaliseerde e-ticket ontvang je via e-mail van Mud Masters op 28 of 29 juni. Check je spam!
De testuitslag is 40 uur geldig. Dat wil zeggen dat er maximaal 40 uur mag zitten tussen het afnemen van je test en het einde van je aanwezigheid bij de MudRaise. Als we zaterdag om 15:15 uur starten, ga je aan het begin van de avond weer naar huis. Plan je sneltest dan niet eerder dan vrijdagochtend.
Ja, het is verplicht om een coronasneltest te laten afnemen voordat je naar Haarlemmermeer afreist. Alleen met een negatief testbewijs in combinatie met een geldig ticket, krijg je toegang tot het terrein.

Als je al volledig gevaccineerd bent, of als je in de afgelopen 6 maanden al besmet bent geweest met het coronavirus, hoef je je niet te laten testen. Neem in dat geval wel je vaccinatiebewijs of je herstelbewijs (Via de CoronaCheck app) mee om te laten zien bij de check-in. Bekijk de eerste vraag in dit blok voor meer informatie.

Het grote voordeel is dat de coronaregels niet meer gelden als je eenmaal op het terrein bent. Je hoeft dus geen mondkapje te dragen en ook geen 1,5 meter afstand te houden op het parcours en daar om heen.
Als je sneltestuitslag positief is en je op het moment van testen dus besmet bent met het coronavirus, kan je geen toegang krijgen tot het terrein.
In de CoronaCheck-app of via coronacheck.nl zet je de testuitslag om in een digitaal coronatoegangsbewijs. Deze wordt samen met je MudRaise-ticket gescand bij de ingang van het evenementterrein.
Maak zo snel mogelijk een afspraak bij een sneltestlocatie in de buurt van jouw woonplaats via de website van Testen voor Toegang. (dus niet via de GGD!)
Als je al in de afgelopen 6 maanden besmet bent geweest met het coronavirus, hoef je je niet te laten testen. Neem in dat geval wel je herstelbewijs mee om te laten zien bij de check-in. Dit gaat via de CoronaCheck app. Bekijk de eerste vraag in dit blok voor meer informatie.
Als je al volledig gevaccineerd bent, hoef je je niet te laten testen. Neem in dat geval wel je vaccinatiebewijs mee om te laten zien bij de check-in. Dit gaat via de CoronaCheck app. Bekijk de eerste vraag in dit blok voor meer informatie.

Een onvolledige vaccinatie is niet voldoende voor toegang. Dan moet je je wel laten testen.
Iedereen vanaf 13 jaar moet een coronatoegangsbewijs hebben. Kinderen die op 3 juli 12 jaar of jonger zijn, mogen zonder coronatoegangsbewijs naar binnen.
Testen voor toegang is overheidsbeleid en op dit moment de enige manier om evenementen door te kunnen laten gaan. We beseffen dat het een gevoelige maatschappelijke discussie is en willen benadrukken dat IJM hier neutraal in staat. We richten ons op onze missie: de strijd tegen slavernij, en zijn vanuit dat oogpunt ontzettend blij dat de MudRaise door kan gaan!

{{ resultData.stats.projectsAmount }}

Acties

{{ resultData.stats.donatedAmount | format-currency }}

via {{ resultData.stats.successfullDonationsAmount }} Donaties

{{ resultData.stats.participantsAmount }}

Deelnemers

Doe mee met MudRaise 2022

In een paar eenvoudige stappen staat jouw actie online.


Aanmelden MudRaise

Neem contact op


Heb je een vraag over de MudRaise? Of over International Justice Mission? Bekijk de FAQ
Of neem contact met ons op! We helpen je graag verder: