Tips voor succesvolle fondsenwerving

Start tijdig met fondsenwerven

Begin op tijd - dus zo snel mogelijk na je aanmelding voor de MudRaise - met fondsenwerven. Voor je het weet....

Maak een lijst met donateurs

Maak voor jezelf een lijst met potentiële donateurs en hun contactgegevens. Bepaal op welke manier je een potentiële donateur - of groep donateurs - wilt bereiken.

Om het je makkelijker te maken telt het maandbedrag van een Freedom Partner (maandelijkse donateur) die jij werft, 12 keer mee. Zo telt een Freedom Partner die € 10 per maand doneert dus voor € 120 op je teller. (Om administratieve redenen kan het enkele dagen duren voordat een periodieke/maandelijkse donateur is bijgewerkt op je teller.) 

Deel je verhaal

Vertel anderen waarom jij geraakt bent door het werk van IJM en probeer anderen met jouw verhaal in het hart te raken. 

 • Deel je verhaal op je school, in je kerk, je studentenvereniging, etc. over jouw deelname aan de MudRaise
  • Vertel waarom jij geraakt bent en waarom jij in actie bent gekomen
  • Deel het verhaal dat jou in beweging heeft gezet
  • Doe een duidelijke oproep om jouw MudRaise te sponsoren
 • Organiseer een event, zoals een diner voor zakenrelaties, een braderie voor je buurt, een boekenmarkt in je kerk, etc. om je verhaal te delen en fondsen te werven.

Vraag grote gevers als eerste

Benader eerst je potentiële grote gevers als eerste. Hun gift moedigt andere mensen aan om meer te geven.

Je persoonlijke motivatie

Ga eens rustig zitten om je persoonlijke motivatie goed op papier te zetten. Neem deze op, op je persoonlijke sponsorpagina, maar ook op social media en in persoonlijke gesprekken. Jouw netwerk is vooral geïnteresseerd in jouw motivatie. Jouw persoonlijke motivatie zorgt ervoor dat ze je gaan steunen.

Durf vaak te vragen

Vraag mensen vaker om te geven. Vergeten is menselijk, maar je wilt ook de toegezegde donaties incasseren. Daarnaast willen sommige mensen eerst nadenken over hun gift. 

Bedanken

Misschien wel het allerbelangrijkste: bedank je donateurs. Door jouw donateurs lever jij een enorme bijdrage in de strijd tegen slavernij.

Bereid je goed voor

Verdiep je enigszins in wat IJM doet. Onze aanpak, onze resultaten en natuurlijk hoe het opgehaalde geld ingezet wordt. Op ijmnl.org vind je veel informatie.

Vraag om maandelijkse giften

Je helpt IJM daar niet alleen mee, maar het is ook voor jouw fondsenwerving een goede investering. Als je een maandelijkse donateur werft, dan telt de maandelijkse gift namelijk 12 keer mee op je doelbedrag. Een maandelijkse donateur die € 10 per maand geeft telt bijvoorbeeld mee voor € 120. Met een laag bedrag per maand, kun je zo dus toch grote stappen zetten richting je doelbedrag. (PS. om administratieve redenen kan het enkele werkdagen duren voordat een periodieke/maandelijkse donatie is bijgewerkt op je teller)

Tips voor in het gesprek met potentiële donateurs

 • Mensen willen graag helpen. Het geeft een goed gevoel, zeker als het om een goed doel gaat. Je hebt als deelnemer aan de MudRaise jouw potentiële donateurs dus ook wat te bieden: een bijdrage leveren aan het einde van slavernij!
 • Misschien zijn jouw potentiële donateurs onbekend met IJM. Zorg dat je iets weet over onze aanpak, onze resultaten en natuurlijk ook hoe wij het geld besteden.
 • Doe concrete voorstellen aan potentiële sponsoren. Vraag een bedrag per meter of per obstakel of wat dan ook. Het gaat erom dat je de potentiële donateur duidelijkheid geeft over wat je van hem of haar vraagt.
 • Mocht iemand niet willen of kunnen doneren: schrijf hem of haar niet af als sponsor! Je kan iemand altijd vragen of ze in plaats van geld hun tijd/kennis kunnen doneren om meer sponsoren voor je binnen te halen.
 • Twee maal ‘Nee’ zeggen is moeilijk! Krijg je een ‘Nee’ op: “Wil jij mij per kilometer sponsoren?” vraag dan: “Wil je mij dan eenmalig sponsoren met een bedrag van ....?” Grote kans dat je de tweede keer een ‘Ja’ krijgt!
 • Zet altijd hoog in! Mensen kunnen je verbazen met hun vrijgevigheid, dus vraag vooral niet om te weinig. Als je eenmaal een laag bedrag hebt genoemd, is het moeilijk meer te krijgen.

{{ resultData.stats.projectsAmount }}

Projecten

{{ resultData.stats.donatedAmount | format-currency }}

via {{ resultData.stats.successfullDonationsAmount }} Donaties

{{ resultData.stats.participantsAmount }}

Deelnemers

Ja, ik doe mee met MudRaise 2020!

In een paar eenvoudige stappen is jouw MudRaise-pagina aangemaakt.


Aanmelden MudRaise

Neem contact op


Heb je een vraag over de MudRaise? Of over International Justice Mission? Bekijk de FAQ
Of neem contact met ons op! We helpen je graag verder: