Trainingstips

Jouw sportieve voorbereiding

Voor jouw weg naar de MudRaise helpen we je graag met wat trainingstips. Onze eerste en belangrijkste tip: Geen stress! De MudRaise is geen wedstrijd en je legt deze niet in je eentje af. Dus maak je vooral geen zorgen; maar geniet ervan. MudRaise is voor iedereen; je hoeft echt geen topsporter te zijn om mee te doen. Wij vinden het nu al fantastisch dat je erbij bent! Omdat een goede voorbereiding toch wel fijn is, vind je hieronder een lijstje met tips. Let op; dit zijn algemene tips; wil je advies op maat, dan raden we je aan om contact op te nemen met een personal trainer.

Algemeen

Stem de intensiteit van je training af op de MudRaise afstand die je gaat doen en je huidige basis conditie. Hoe? Door goed naar je lichaam te luisteren! Je mag je training best een beetje voelen, maar je wilt je grenzen niet overschrijden.

Wissel hardlooptrainingen af met krachtoefeningen. Tijdens een obstakelrun heb je beiden nodig.  

Drink voor en na je training voldoende water; dit zorgt er voor dat je een betere prestatie levert en het is belangrijk voor het herstel van je spieren.  

Eet voldoende en eet de juiste dingen! Voor een zware training is het belangrijk om van te voren langzame koolhydraten te eten: hier krijg je energie van! Na een training wil je je lichaam weer aanvullen met eiwitten zodat je spieren sneller herstellen. Goede variatie in voedingsstoffen, en vooral verse producten eten, is altijd een goed idee.  

Eet niet te veel! Rare tip na de vorige, maar we menen het echt. Het is belangrijk om je lichaam goed aan te vullen voor en na een training, maar je hoeft echt niet opeens te eten als een topsporter. Hierin geldt ook weer om goed te luisteren naar je lichaam. Weet je niet goed wat ‘normaal’ is voor jouw lichaam? Vraag dan advies van een voedingsspecialist. 

Hardlopen

Zorg dat je tenminste de helft van de afstand van jouw Mudraise kunt hardlopen! 

Ga je voor het eerst hardlopen? Begin dan met het aanschaffen van goede hardloopschoenen, en start niet te snel maar ga maximaal 2x per week hardlopen. Wissel in het begin bij je trainingen rennen nog af met wandelen. Eventueel kun je gebruik maken van een hardloopschema op maat welke je online kunt vinden. 

Heb je al een goede basis met hardlopen? Probeer dan 2 tot 3x per week te trainen en wissel verschillende soorten trainingen met elkaar af: Snelle korte afstand, langzame duurloop, interval. De combinatie van deze trainingsvormen is een goede voorbereiding op een obstacle run.  

Loop op verschillende ondergronden: zo verklein je het risico op blessures. Wissel dus harde asfaltwegen af met zachte bos- en schelpenpaden.  

Begin elke training met een warming up en eindig met een cooling down. Het looptempo moet zodanig zijn, dat je nog kunt praten. 

Krachttraining

Train zoveel mogelijk je hele lichaam; sluit je bijvoorbeeld aan bij een bootcamp club of CrossFit box. Train je zelf in de sportschool? Zorg dan dat je verschillende spiergroepen traint. Spierkracht is van belang om de obstakels te kunnen overwinnen. Sterke benen helpen bij het lopen en bijvoorbeeld springen over muurtjes, een sterke core en bovenlichaam helpen bijvoorbeeld bij het klimmen over muurtjes en touw klimmen.

Train je thuis? Zoek deze oefeningen dan eens op op Google: squats, push ups (op je tenen of knieën), jumping jacks, lunges, burpees en planken. Hier vind je een trainingsschema voor 4 weken.

{{ resultData.stats.projectsAmount }}

Projecten

{{ resultData.stats.donatedAmount | format-currency }}

via {{ resultData.stats.successfullDonationsAmount }} Donaties

{{ resultData.stats.participantsAmount }}

Deelnemers

Meedoen met MudRaise 2023?

Laat je interesse weten, dan brengen we jou als eerste op de hoogte.


Houd mij op de hoogte

Neem contact op


Heb je een vraag over de MudRaise? Of over International Justice Mission? Bekijk de FAQ
Of neem contact met ons op! We helpen je graag verder: